';
Best innen tette avløp og rør - NRC Gravco
Hvordan forebygge tette rør og avløp? Vi har svaret og løsningen – Har du akutt behov NÅ? Ring oss, så ordner vi saken. Vi har døgnåpen vakt:
Døgnvakt T. 22308420 / 08420

Det er alltid en mulighet for at rørene dine tetter seg på verst tenkelige tidspunkt, som f.eks når du har besøk eller overnattingsgjester. Tette avløp og tette rør kan oppstå. Man kan selv forebygge dette, men når det først skjer, så må man være beredt på hva man skal gjøre og eventuelt hvem som kan hjelpe til. Selv om du kanskje ikke er i stand til å unngå alle slike blokkeringer, kan du fortsatt ta noen skritt som vil forhindre at de fleste tette avløp oppstår. Nedenfor er noen tips som kan hjelpe forebyggeingen av tette rør.

Ikke vent til du sitter med en stor blokkering i avløpet

Hvis du har det slik at du faktisk opplever tette avløp og rør annenhvert år eller oftere, så anbefaler vi ikke bare å ta en rens. Her må man komme seg ordenltig ned med kamera for å fange opp hva som er den ordentlige årsaken til problemet. Er det slik at man behøver en visuell inspeksjon med kamera, så må dette gjøres av profesjonelle. Tar man ikke tak i problemet, så kan det ende opp med større kostnader og en stor blokkering i systemet, man helt ville vært foruten.

Slike problemer kan forårsakes av så mangt og alle typer oppsamlinger, eller til og med røtter o.l. som klarer å finne veien inn til kloakksystemet. Plutselig har du jord og alt mulig som tetter rørene. Det er absolutt verdt å investere i en ordentlig fiks, istedet for en «quick fix».

Vi er der når det trengs spyling av tette rør! | NRC Gravco
Tette avløp eller tette rør? NRC Gravco fikser det med døgnvakt og super service!

Oppsamling av fett, ikke dump det i avløpet

Mange problemer kan også oppstå, hvor tette avløp og rør har fått fett i seg over tid. Tenker man at matfettet for eksempel, bare renner gjennom avløpet i tur og orden, så må man tenke igjen. Det er faktisk slik at om du heller varmt fett ned i avløpet, så kan det stivne og begynne å danne en avløpsblokkering. Så begynner andre ting, mat, rester o.l. å sette seg fast i det stivnede fettet som nå begynner å funke som et spindelvev som fanger det som kommer forbi.

Hva er den beste løsningen for å unngå dette?

Ikke dump det i avløpet! Den beste løsningen for å ikke tette avløpet med slikt, er å unngå det. Ikke hell fett eller olje i avløpet. Kjøp en krukke eller noe passende som kan være en oppsamlingsplass for for oljen og fettet. Deretter kaster du det sammen med matsøppel når den er full.

Som en annen løsning, hvis du liker å gjenbruke fett, kan du kjøpe en beholder som er for gjenbruk, slik at du kan laget mat av oljen og det gamle fettet.

Matavfall kan skape tette avløp og rør
Matavfall kan skape tette avløp og rør, bruk avfallsdunken

Oppsamling av matavfall forebygger tette avløp og rør

Under benken på kjøkkenet, har man som regel en brun avfallsdunk for mat, eller i andre farger så klart. Denne anbefaler vi å bruke for alt det er verdt, gjør hele oppsamlingen av maten og fettet her. Lar man for mye mat samle seg opp i avløpet, så kan det tettes. Tette rør kommer som oftest av at for mye til slutt samler seg fra avløpet og ned, og litt etter litt, tettes det til. Har dere en komposthaug i hjemmet, så er det så klart en god idé å samle opp avfallet der, sammen med fettet.

Bakterier som forebygger tette rør og tette avløp

Det finnes flere måter å forebygge tette rør og avløp, en av dem er faktisk en litt mer biologisk måte. Enten det er fett, mat, hår eller en annen organisk form som forårsaker en avløpsblokkering, så finnes det bakterietyper som bryter ned slike «materialer». Det funker slik at bakteriene kommer seg ned i det tette avløpet og videre ned i et tett rør, og derfra bryter bakteriene ned det organiske, med andre ord konsumeres håret, maten og fettet gjennom disse bakteriene.

Hvor får man tak i bakterier som forebygging av tette rør og hva gjør man?

Slike bakterier kan kjøpes i både fast og flytende form. Det er bare å høre med din nærmeste forhandler, så finner du frem til disse produktene. Som regel tilbyr jernvareforhandlere dette.

Slik type bakteriell avløpsrens vil ikke skade rørene på samme måte som visse andre produkter, og de vil heller ikke forstyrre den andre bakteriene som ligger i kloakksystemet. Bakteriene legges til normalt sett når avløpene ikke skal brukes like mye, som f.eks når man legger seg slik at de får tid til å utvikle seg under natten.

Fuger og byggematerialer skal ikke i avløpet
Fuger og byggematerialer skal ikke i avløpet

Fuger og byggematerialer skal ikke ned i avløpet!

Så, over til en annen utfordring. Sement, fuger og fugemasser har absolutt ingenting å gjøre i et avløp. Dette er en av grunnene til at tette avløp blir vanskelige å rengjøre, når man har gjort et «enkelt» grep for å kvitte seg med rester etter at man har pusset opp o.l.

Fugemasser som helles ned i et avløp, skaper en kjemisk reaksjon som gjør at selve massen stivner under vann. Hvis dette skjer, så er det ganske åpenbart at det blir steinhardt. Noe man vil unngå! Alle typer sand og «byggeprodukter» er ikke bra for avløp i det hele tatt. Det er tunge materialer og de setter seg raskt fast i rør, og de er vanskelige å fjerne.

Unngå problemene

Det er bare å se på det enkelt. Alle materialer relatert til «bygg» kan holdes vekke fra avløpet. Unngå å få et tett avløp på grunn av dette. Hell det i en beholder, kjør det på dynga med resten av skrotet og få det vekk. Det som det koster å levere noe på søppelhaugen eller tiden det tar å dumpe det på riktig plass, er ikke like syrt som når alt må eventuelt graves opp fordi hele avløpet og røret er tett.

Vaskemaskiner og hvordan de kan skape tette avløp og rør

Her vet vi av erfaring hva som kan skje. Lodotter og stoff fra klær danner ofte store klumper, og disse kan være med på å skape tette rør. Nå finnes det et godt utvalg av «lofeller» i rustfritt stål, som du kan enkelt bruke på slangen fra vaskemaskinen. Denne brukes på enden av avløpsslangen og samler opp lo. Hvis man ikke allerede har en maskin som gjør denne utskillingen automatisk eller at noe slikt utstyr har fulgt med, så kan man besøke jernvareforhandleren å plukke dette med seg. Flere steder hvor de selger vaskemaskiner, kan man også kjøpe lofeller.

Hår kan være med på å skape tett avløp og tette rør
Hår kan være med på å skape tett avløp og tette rør

Hår og hvorfor det ikke skal i avløpet

Det er en grunn til at man har en liten «stopper» i bunnen av dusjen eller badekaret. Der skal altså håret stoppe opp og helst ikke flyte videre gjennom systemet. Derfor er det viktig å ta bort dette håret slik at det ikke presses gjennom og kan til slutt være med på å skape en blokkering.

Hår og såpe kombinert i dusjen eller badekaret kan ende opp med å tette avløpet og røret, og dette kan ende opp med at man må inn med en avløpsslange for å fjerne dette. Tiden du bruker på å plukke det opp før det skjer, er tid som sparer deg for penger. Unngå dette, fang håret før det renner gjennom og du er med på å forebygge en blokkering.

Det finnes flere badekar og avløpsstoppere, som har mindre gjennomgangshull for vann, slik at de fanger opp hår o.l. Dette kan være smart å anskaffe slik at man unngår en slik fallgruve som at man lar håret komme seg gjennom og nedover røret.

Skyll avløpet fra tid til annen, dette forebygger tette avløp og rør

En annen metode for å forebygge tette avløp og tette rør, er å foreta en skylling. Det er fordi vannstanden til avløpene har litt «lavere» volum vann. Vann som da ikke går gjennom rørene like mye, kan være med på å samle opp rusk og rask i kloakksystemet.

Fra tid til annen kan vi anbefale å ta en stor bøtte, fyll den opp og hell i toalettet mens du spyler. Det samme kan gjøres ved å fylle vaskene med vann, samt badekaret og deretter la det slippes gjennom. Da har du foretatt en enkel spyling i hele systemet og det kan forebygge tetthet i rørene dine.

Toalettet er ikke en søppelkurv
Toalettet er ikke en søppelkurv

Sist men ikke minst, toalettet er ikke en søppelkurv

Dette nevner vi også i artikkelen «Tett do, hva gjør man da?» og vi tar det like så gjerne opp to ganger, da det er et viktig punkt. Det kan virke enkelt å kaste noe i toalettet, fordi det forsvinnger som regel så fort at man ikke tenker noe mer på det. MEN, bare fordi en q-tips, tanntråd eller en serviett forsvinner fort for synet ditt, behøver det ikke å bety at det forsvinner fra «området». Ingenting slikt skal ned i do. Hverken personlige pleieprodukter eller andre produkter, utenom det vanlig toalettpapir og det som så klart medfølger toalettpapiret.

Det kan hende at ekstra produkter og slikt aldri kommer seg helt ned til hovedsystemet i kloakken. Men at de fanges opp i rørene under huset. Deretter kan man plutselig oppleve tette rør når man minst forventer det. Disse produktene brytes heller ikke lett ned, så sjansen er veldig stor for at de ligger å samler seg til det oppstår en blokkade i kloakksystemet ditt. Vipps så har du tette avløp og dette rør under huset ditt. For ikke å nevne at det er bedre for både miljøet og avløpet at man unngår dette.

NRC-Gravco.no fikser tette rør og tette avløp. Vi har døgnvakt!
NRC-Gravco.no fikser tette rør og tette avløp. Vi har døgnvakt!

Ta kontakt hvis du trenger hjelp med tette avløp eller tette rør!

Er det slik at du opplever problemer som nevnt ovenfor, men vet ikke hva som er neste steg? Da er svaret enkelt, vi bistår og har døgnvakt. Hver kunde er like viktig som vår neste kunde og når du ringer, så er vi tilgjengelig! Ring 22 30 84 20 eller send oss en epost! Vi ordner resten!